piątek, 6 kwietnia 2012

#187

Tradycji musiało stać się zadość. Jak co roku, na Wielkanoc upiekłam mój popisowy sernik. No dobrze, przepis nie mój, ale jako jedyna w domu piekę to ciasto. Tym razem postanowiłam podzielić się przepisem z Wami moi Kochani. Powiem więcej, postanowiłam uwiecznić to na zdjęciach. Tak więc oto przepis:

2 kg białego, dobrze zmielonego sera
4 szklanki cukru
16 jajek
4 kostki masła (może być 3,5 kostki Kasi i masła)
4 opakowania budyniu (śmietankowego bądź waniliowego)
zapach - może być starta skórka z cytryny
rodzynki, skórka pomarańczowa

A o to przygotowanie:

1. Oddzielić żółtka od białek i żółtka utrzeć z cukrem2. Potem dodać masło

3. Powoli cały czas mieszając dodać budyń

4. Wsypywać ser i nadal ucierać mikserem

5. Zetrzeć skórkę sparzonej cytryny na tarce

6. Białka z jajek ubić na sztywno


7. Wsypać rodzynki i skórkę pomarańczy

8. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość wymieszać łyżką

9. Przygotować tortownicę (z tego przepisu wychodzą dwie tortownice wielkości 20cm i 30cm) wyłożyć je papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
10. Piec powyżej 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza (ponieważ mam piekarnik elektryczny ustawiam górną i dolną grzałkę). Efekt jest następujący:


I zapewniam, że jest pyszny :-) Smacznego

6 komentarzy:

  1. Narobiłaś apetytu, iż ja sama zaraz zabieram się za pieczenie;-)
    Co do twojego sernika jestem zdziwiona, że aż 16 jajek do niego idzie?
    Ale może kiedyś spróbuje ten przepis sama.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem, że sporo jajek :/ ale jeśli zrobisz z mniejszej ilości sera to jak wiadomo wszystkie proporcje się zmniejszą :) normalnie przepis jest z pół kilograma sera :) udanego pieczenia :)

      Usuń
    2. Zawsze można podzielić przepis na pół :) Ja tak często robię :)

      Usuń
  2. brzmi smakomicie :) mi również w tym roku sernik wyszedł pyszny, a w niedalekim czasie pewnie ukręcę także "Sernik bez sera" - nie będzie w nim ani grama sera, a smakować będzie jak iście królewskie ciasto.

    OdpowiedzUsuń