Tradycji musiało stać się zadość. Jak co roku, na Wielkanoc upiekłam mój popisowy sernik. No dobrze, przepis nie mój, ale jako jedyna w domu piekę to ciasto. Tym razem postanowiłam podzielić się przepisem z Wami moi Kochani. Powiem więcej, postanowiłam uwiecznić to na zdjęciach. Tak więc oto przepis:
2 kg białego, dobrze zmielonego sera
4 szklanki cukru
16 jajek
4 kostki masła (może być 3,5 kostki Kasi i masła)
4 opakowania budyniu (śmietankowego bądź waniliowego)
zapach - może być starta skórka z cytryny
rodzynki, skórka pomarańczowa
A o to przygotowanie:
1. Oddzielić żółtka od białek i żółtka utrzeć z cukrem2. Potem dodać masło
3. Powoli cały czas mieszając dodać budyń
4. Wsypywać ser i nadal ucierać mikserem
5. Zetrzeć skórkę sparzonej cytryny na tarce
6. Białka z jajek ubić na sztywno
7. Wsypać rodzynki i skórkę pomarańczy
8. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość wymieszać łyżką
9. Przygotować tortownicę (z tego przepisu wychodzą dwie tortownice wielkości 20cm i 30cm) wyłożyć je papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
10. Piec powyżej 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza (ponieważ mam piekarnik elektryczny ustawiam górną i dolną grzałkę). Efekt jest następujący:
I zapewniam, że jest pyszny :-) Smacznego
16 jajek : o
OdpowiedzUsuńtak wiem sporo :P
UsuńNarobiłaś apetytu, iż ja sama zaraz zabieram się za pieczenie;-)
OdpowiedzUsuńCo do twojego sernika jestem zdziwiona, że aż 16 jajek do niego idzie?
Ale może kiedyś spróbuje ten przepis sama.
Pozdrawiam.
wiem, że sporo jajek :/ ale jeśli zrobisz z mniejszej ilości sera to jak wiadomo wszystkie proporcje się zmniejszą :) normalnie przepis jest z pół kilograma sera :) udanego pieczenia :)
UsuńZawsze można podzielić przepis na pół :) Ja tak często robię :)
Usuńbrzmi smakomicie :) mi również w tym roku sernik wyszedł pyszny, a w niedalekim czasie pewnie ukręcę także "Sernik bez sera" - nie będzie w nim ani grama sera, a smakować będzie jak iście królewskie ciasto.
OdpowiedzUsuń